...

Σάββατο, 23 Μαρτίου 2013

Υπάρχουν επτά πράγματα που βάση νόμου, δεν μπορούν να κάνουν με τίποτα οι εταιρείες ενημέρωσης εισπρακτικών οφειλών, οι λεγόμενες και εισπρακτικές εταιρείες...


Σύμφωνα λοιπόν με τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και το νόμο 3758/2009 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 36 του νόμου 4038 του 2012, οι εισπρακτικές εταιρείες δεν μπορούν:-1. Να καλούν απο απόρρητο αριθμό τηλεφώνου

-2. Nα καλούν ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ τον οφειλέτη

-3. Να ενοχλούν τρίτα συγγενικά πρόσωπα που δεν είναι συνοφειλέτες ή εγγυητές

-4. Να καλούν στο χώρο εργασίας του οφειλέτη, αν αυτός δεν είναι ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ αριθμός τηλεφώνου που έχει δηλωθεί για επικοινωνία

-5. Να καλούν σε άλλο τηλεφωνικό αριθμό απο αυτόν που έχει δηλωθεί απο τον οφειλέτη

-6. Να καλούν όσους οφειλέτες έχουν προβεί σε δικαστικές ενέργειες (υπαγωγή στο ν. Κατσέλη)

-7. Δεν μπορούν να χρεώσουν στον οφειλέτη τις τηλεφωνικές κλήσεις που κάνουν για να επικοινωνήσουν μαζί του.

Σε περίπτωση που οι εισπρακτικές εταιρείες παραβαίνουν αυτούς τους όρους, ο οφειλέτης μπορεί να απευθυνθεί στην αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων, ή να καταγγείλει τα περιστατικά στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

Η δράση των "εισπρακτικών εταιρειών" πάντως, φαίνεται ότι όχι μόνο δεν έχει αποδώσει, για τις τράπεζες στις οποίες ωφείλονται χρήματα λόγω "κόκκινων" δανείων ή πιστωτικών καρτών, αλλα τις εχει επιβαρύνει κι άλλο οικονομικά, αφου όπως αναφέραμε παραπάνω τα έξοδα για τις"υπηρεσίες" των εταιρειών αυτών, σύμφωνα με τον νόμο 3758 του 2009 όπως έχει τροποποιηθεί στο άρθρο 36 του νόμου 4038 του 2012, δεν επιτρέπει να περάσουν στον οφειλέτη.

Παρατηρείται μάλιστα τους τελευταίους μήνες, μια σχετική αδράνεια της συγκεκριμένης δράσης απο πλευράς των τραπεζών καθώς τα "κόκκινα" δάνεια και οι προσφυγές στο νόμο Κατσέλη, έχουν πολλαπλασιαστεί με ασύληπτους ρυθμούς.

Το Υπ. Ανάπτυξης πάντως έχει έτοιμο νέο νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα για ψήφιση στη Βουλή, σύμφωνα με το οποίο, καταργείται ο νόμος Κατσέλη και αντικαθίσταται, απο τη λειτουργία του ειδικού διαμεσολαβητή, δικηγόρου ή οικονομολόγου που θα διορίζεται απο το Υπ. Δικαιοσύνης, ο οποίος εξωδικαστικά θα προσπαθεί να βρεί κοινή λύση στο πρόβλημα των δανείων, ιδιαίτερα των στεγαστικών για πρώτη κατοικία.

Οι προσφυγές στο Νόμο Κατσέλη πάντως εκδικάζονται με ρυθμούς χελώνας με αποτέλεσμα σημερινές υποθέσεις να παραπέμπονται σε δίκες το 2021.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το τέλος του 2013 διά νόμου, απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί ακινήτων πρώτης κατοικίας απο τις τράπεζες.
http://www.plektani.gr/2013/03/7.htmlΟι αναρτήσεις του blog είναι ως επι των πλείστων από άλλες διαδυκτυακές ιστοσελίδες και γίνεται επιλογή τους απο την ομάδα μας. Οι αναρτήσεις δεν σημαίνει οτι αποτελούν και την άποψη μας. Μπορείτε να σχολιάζεται ελεύθερα οτι θέλετε. Μπορείτε επίσης ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link
(ΑΝ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΑ ΣΥΓΓΡΑΦΈΩΝ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΎΜΕ ΕΝΗΜΕΡΏΣΤΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΦΑΙΡΈΣΟΥΜΕ.)